Skip to main content

Veelgestelde vragen
& Literatuur


Deel het artikel

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een haptonoom en een GZ Haptotherapeut?

Met “haptonoom” wordt degene aangeduid die binnen zijn / haar eigen beroep op haptonomische grondslag werkt. Daartoe is een basisopleiding haptonomie gevolgd.

De GZ Haptotherapeut leert een nieuw beroep, past de haptonomie toe in de begeleiding van mensen in therapeutische zin en laat daarmee vaak zijn oorspronkelijke beroep los. Een GZ Haptotherapeut heeft minimaal een vierjarige beroepsopleiding gevolgd. GZ Haptotherapeuten zijn aangesloten bij de beroepsvereniging VVH en verplichten zich daarmee o.a. tot regelmatige na- én bijscholing.

Bekijk het overzicht van mijn certificeringen en specialisaties.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt mede af van de hulpvraag. Na het telefonisch kennismakings-gesprek wordt 1 tot 3 afspraken ingepland. Na deze 3 afspraken vindt er een evaluatie plaats, waarin besproken wordt of haptotherapie de voor u passende therapie is.

Word ik aangeraakt tijdens een sessie?

In een zorgvuldig afstemmen zal de haptotherapeut voelen wanneer dat wenselijk en mogelijk is. Het is altijd aan jou om wel of niet op die uitnodiging in te gaan. Centraal staat hierbij: het kunnen, durven en willen openen voor menselijk contact, jouw eigen tempo daarin en het doorvoelen en bewustworden van jouw eigen keuzes. Dit gebeurt al tijdens de aanmelding via de telefoon. Je kunt al een “ja” ervaren, een aarzeling of een “nee”. In een samenwerking met de haptotherapeut wordt het duidelijker en verhelderd. Dit kan in een gesprek, in ervaringsgerichte situaties maar bij voorkeur in direct contact op de behandelbank, want het affectieve aanbod is wezenlijk en essentieel voor de haptotherapie. Door praten óver gevoelens kan veel onderdrukt worden, ontkend of vermeden. Soms is alles al gezegd, of schieten woorden tekort, maar kan in stilte en contact grote ruimte ontstaan om te mogen voelen, zonder dat er over gepraat hóéft te worden.

Kan haptotherapie gecombineerd worden met een andere therapie?

Ja, vaak kan dat, mits beide therapeuten hiervan op de hoogte zijn. Het kan een goede aanvulling op elkaar zijn. Indien overleg gewenst wordt door jouzelf, of door een van de therapeuten, kan dat alleen met jouw toestemming.

Het kan zijn dat de gevoelde ervaringen in het directe contact je weer verder helpt dan praten. Het kan ook zijn dat naast de haptotherapie, waar veel bewust wordt, het ordenen van gevoelens bij een psycholoog of psychotherapeut jou helpt.

Wordt haptotherapie vergoed?

Omdat ik een geregistreerd en erkend GZ Haptotherapeut ben, kunt u in aanmerking komen voor een bijdrage van uw ziektekostenverzekeraar.

Of en hoeveel is afhankelijk van uw verzekering. Haptotherapie valt onder alternatieve geneeswijzen. Er is geen verwijsbrief nodig. Meer informatie over de tarieven en vergoeding.

Wat kost een haptotherapie sessie?

Voor meer informatie over de tarieven, kijk je op de pagina met praktische informatie.

Heb ik een verwijzing nodig?

Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. Je kan zonder verwijzing een afspraak maken met een GZ Haptotherapeut. Maak een afspraak.

Wat moet ik doen als ik een klacht heb?

Mocht je onverhoopt een klacht hebben, dan is het goed om te weten dat Haptonoom Tilburg als geregistreerd GZ-Haptotherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging voor Haptotherapeuten VVH. Meer informatie over de klachtenprocedure vind je hier.


Literatuur

Haptonomie, een kwestie van gevoel.Boot, B. (2004)
AMSTERDAM.
De innerlijke meetlatBoot, B. (2007)
AMSTERDAM
Over kleine dingen, een inleiding in de haptonomie.Gerritse, T.A.C.M. (2000)
MAARSSEN
Het lichaam als verhaal. Haptonomie in het dagelijks leven.Talma, D. (2010)
AMSTERDAM
Haptonomie, wetenschap van de affectiviteit.Veldman, F. (1988)
UTRECHT
Levenslust en Levenskunst. Zin, inhoud en betekenisverlening aan het persoonlijke leven binnen de menselijke samenlevingVeldman, F. (2007)
BLARICUM
In contact zijn. Authentieke haptonomie, een andere kijk op hulpverlenenVeldman, F.R. (2004)
ASSEN